Miten kohdata kuormittunut ihminen – oma itsensä tai läheinen?

”Mahtava nähdä, ettei sullakaan aina ole vaan hyvä fiilis”

”Ai sullakin on joskus kuormittunut olo, vaikka teet unelmatyötä?”

”Oho, sullakaan ei ole aina elämä hallinnassa näköjään?”

Tällaisia kommentteja kuulen joskus ihmisiltä. Kyllä, olen yleensä täynnä energiaa, innostusta ja intohimoa elämää ja tekemiäni asioita kohtaan. Kyllä, näen asiat pääsääntöisesti hyvin positiivisessa valossa. Ei, en halua jäädä negatiivisuuden kierteeseen vellomaan liian pitkäksi aikaa, vaikka tulisi vastoinkäymisiä oikein kunnolla. Mutta…

Jokaiselle vahvalle ja positiiviselle ihmiselle kuuluu ihan kaikki inhimilliset tunteet koettavaksi. On ihanaa olla välillä väsynyt, jos on tehnyt energisesti asioita. On ihanaa pysähtyä, tuntea raskaitakin tunteita, kun tietää elämän olevan pääosin positiivisia tunteita, koska elämän on luonut omannäköiseksi. On ihanaa välillä ottaa laitteista taukoa ja vetäytyä olemaan vain oman itsensä ja omien tarpeiden äärellä ilman sosiaalisia kontakteja. On ihanaa muuttaa lennosta suunnitelmia, kun keho viestittää oikeanlaisesta tekemisestä kussakin hetkessä intuition äänellä.

Kuulen usein, miten sitä ihmetellään, että jotkut vahvat ihmiset myös tarvitsevat tällaisia hetkiä. Itse koen, että herkkyyteni on suurin vahvuuteni. Herkkyyteni pysähtyä, kun on tarve ja tehdä, kun on virtaa. Herkkyys näyttää kaikkia tunteitani eikä vain sitä energistä positiivista puolta.

Miten sitten kohdata itsensä, jos on kuormittunut olo?

 

Kaiken tekemisen uudelleenarviointi voi auttaa, jos on innostuksissaan ajatellut tekevänsä kaikkea lähiaikoina. Kalenterin tsekkaus, uusien prioriteettien tekeminen ja tilan raivaaminen omalle palautumiselle. Itsensä kuunteleminen, jolloin tulee aidosti kuulluksi ja nähdyksi sellaisena kuin on. Toki ihanaa, jos on läheisiä, joiden seurassa tulee kuulluksi ja nähdyksi myös.

Minulle on aina tärkeää se, etten itse ainakaan hylkää itseäni koittamalla olla aikaansaava tilassa, jolloin kaipaa vain lepoa ja hiljentymistä tai jonkun ihan oman jutun tekemistä, mihin ei liity kukaan muu ihminen. Ehkä se tarkoittaa käytännössä oman vapaaillan tai -päivän pitämistä, älylaite-detoxia, lempisarjan katsomista, kirjanlukua, nukkumista, saunomista, luonnossa oleilua, hemmotteluhoitoja tai vaan sohvalla makoilua ja nukahtelua tekemättä yhtään mitään. Ja itselle sen muistuttamista, että elämässä mikään ei ole koskaan valmista, tai on tavallaan koko ajan valmista. Oman todo-listan kanssa kilpajuoksu uuvuttaa hetkessä. Katri Syvärisen Taikahetkiä elämään-korttia lainaten, että

 ”Elämän hallitseminen on joka tapauksessa illuusio. Voit ohjata energiaasi haluamaasi suuntaan ja käyttää vapaata tahtoasi, mutta elämän virtaa ei kannata pyrkiä hallitsemaan loputtomiin, muuten kulutat itsesi loppuun. Hengitä syvään, mikään ei ole hallinnassa. Mitä olen yrittänyt kontrolloida?”

Miten kohdata toinen, jos hän on kuormittunut ja haluat tukea häntä?

 

Kysy, älä kerro. Anna tilaa puhua, älä tsemppaa, vaan emppaa. Kun toinen on tullut varmasti kuulluksi tilassa, jossa hän sillä hetkellä on, voit kysyä kaipaako hän sinulta kannustusta, positiivisia sanoja, näkökulmia ja ajatuksia tai vinkkejä tilanteensa helpottamiseksi. Älä tyrkytä ratkaisuja ja neuvoja, jos hän ei ole pyytänyt niitä. Usein ihminen haluaa vain, että joku kuuntelee ja näkee. Jos aloitat tsemppaamalla tai vinkeillä, toinen voi kokea, että hänen tunne ja tilanne ohitetaan tai hänen tilaansa yritetään muuttaa pakolla positiiviseksi.

Onko sinulla taipumusta koittaa ”pelastaa” toinen tsemppaamalla? Näiden sijaan voit kokeilla kysyä vaikkapa näin: ”Kuulen, että olet tosi kuormittunut…haluatko kertoa lisää, miltä sinusta tuntuu tai mitä on meneillään?” ”Mitä kaipaisit juuri nyt?” ”Miten voisin tukea sinua parhaiten juuri nyt?”

Jos et tiedä mitä sanoa, sano se. Aitous, avoimuus ja rehellisyys luo luottamusta. Kiitos, kun olet itsellesi ja muille läsnä elämän myrskyissä ja iloissa.

***

Jos oman työelämän tilanne mietityttää tai kaipaat löytää sen oman juttusi, tervetuloa 6.3.2023 alkavaan 3 kk kestävään valmennukseeni 7 askelta unelmatyöhön – verkkopohjaisesti ja kustannustehokkaasti. Olen tehnyt 12 vuotta töitä yrityksille, mutta nyt haluan antaa mahdollisuuden kelle vaan saada tehokasta ura- ja hyvinvointivalmennusta kannustavassa porukassa.