Työnhaussa usein helpoimman kuuloinen, mutta todellisuudessa vaikein kysymys on kertoa itsestään lyhyesti. Millä saat rekrytoijan vakuuttumaan sinusta persoonana ja osaamisestasi minuutissa?
Jos saat vastapuolen nauramaan, olet jo pitkällä! Eräs Giganttiin hakeva työnhakija aloitti hyvin Giganttiin räätälöidyllä tavalla esittelynsä näin:
”Se nyt olisi vain tyhmää olla palkkaamatta minua.”
Valmistaudu viimeisen päälle
Onnistuneesta itsensä esittelystä puolet on valmistautumista. Mieti aina tilanne, ja räätälöi muistikirjaasi ranskalaisin viivoin esittelysi pääkohdat. Työnhakijana esittely eli pitsaus koostuu kahdesta osasta: oma esittely ja kysymykset työnantajalle/rekrytoijalle.
Puhelussa luontevinta on kysyä itse miettimäsi kysymykset ensin, ja sen jälkeen kertoa enintään minuutin verran itsestään. Haastattelussa taas oma napakka esittely on tiivistetty vastaus kysymykseen: ”Kerro hieman itsestäsi omin sanoin.”
Mitä vahvempi ja näkyvämpi brändi sinulla on vaikkapa sosiaalisessa mediassa, sen houkuttelevampi työnhakija olet. Aktivoidu siis somessa! Kirjoita blogia, verkotu laajasti, keskustele alan sivustoilla.
Harjoittele. Äänitä oma pitsauksesi ja huomaa, miten äänenkäyttöä ja rytmiä voisi parantaa.
Aloita nykyhetkestä
Kerro ensin, miksi haet tehtävää:
”Haen teille uravalmentajaksi, koska olette Suomen paras valmennusyritys, ja teillä on samankaltainen intohimo auttaa asiakkaita kuin minulla.”
Miten työnantaja tai asiakas HYÖTYY sinun palkkaamisestasi:
”Rekrytointitaustani ansiosta pystyn välittämään asiakkaillenne tuoreimmat työnhaussa erottumisen keinot, sekä valmentamaan käytännön tarinoilla. Sosiaalisuuteni sekä sosiaalisen median aktiivisuuteni näkyy laajana verkostona, jonka avulla myyntityöni teillä tulee olemaan helppoa.”
Tiivistä osaamistaustasi numeroina:
”Aiemmin toimin 11 vuotta rekrytointi – ja henkilöstönkehittämistehtävissä valmennusalan kansainvälisissä suuryrityksissä.”
Ole rohkea
Hyvä esittely jää mieleen. Kerro jokin persoonasi ominaisuus!
”Olen kotoisin Pohjanmaalta, ja minulla on sanottu olevan sisua pienen kylän verran. Työkaverini kutsuivat minua empaattiseksi duracell-tehopakkaukseksi.”
Kerro jokin hakemaasi työtehtävään liittyvä vahvuutesi pienen käytännön tarinan muodossa. ”Organisointikyvystäni kertoo kolmessa kuukaudessa järjestämäni hyvinvointifestivaali, joka keräsi 800 osallistujaa ja huipputason palautteet.”
Ehdota tapaamista rohkeasti. Monet headhunterit arvostavat oma-aloitteista hakijaa, joka näyttää aktiivisen työskentelytapansa ehdottamalla itse haastattelua. On eri asia väittää olevansa aloitteellinen kuin olla työnhakuprosessissa aloitteellinen.
”Se, miten haet töitä kertoo siitä, miten teet töitä.”
Kiteytä asiasi vielä lopuksi:
Työnhakijan pitsauksen kuusi vaihetta:
- Miksi haet tehtävää? Mikä tehtävässä ja yrityksessä motivoi?
- Miksi sinut kannattaa palkata / mitä työnantaja hyötyy sinusta?
- Osaamisesi, vahvuutesi ja kokemuksesi tehtävän näkökulmasta
- Persoonan vahvuutesi
- Tarina yhdestä vahvuudesta, joka työnantajaa kiinnostaa
- Ehdota tapaamista
Kaikessa myyntityössä on hyvä muistaa perussääntö:
”Facts tell, stories sell.”
Nämä hissipuhevinkit toimivat sovelletusti kaikkeen myyntityöhön, jossa pitää esittää asiansa napakasti, mutta myyvästi!
Katso Riikan 2min video Youtube-kanavaltani, jossa käydään läpi täydellisen hissipuheen kaava.