Hyppy palkkatöistä yrittäjäksi – 7 helpottavaa vinkkiä muutokseen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Se tunne, kun paine sisäisessä painekattilassasi kasvaa niin suureksi, että muutos on tehtävä NYT! Olet ehkä jo vuosia miettinyt, että haluat tehdä jotain muuta, kuin nykyistä työtäsi. Olet ehkä ollut jo pitkään uupunut ja odottanut sitä päivää, kun rohkeutta irtisanoutumiseen on tarpeeksi.

Tiedät, että sinulla on kykyjä paljon enempään, kuin mitä nyt käytät. Aavistat, että seuraamalla oman sydämen kutsua jotain aivan uutta avautuu elämääsi. Ehkä olet se, joka tietää tasan mitä haluaa tehdä, mutta kaipaat vain rohkeutta muutokseesi. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä uramuutos. Joku viisas on todennut, että todellinen muutos tapahtuu, kun samanlaisena pysymisen tuska on suurempaa kuin muuttuminen. Omassa elämässä olen lukuisia kertoja joutunut päästämään työpaikoista ja -projekteista irti, jotta uudelle on tullut tilaa syntyä.

 

1. Tee tietoinen päätös lähteä uuteen suuntaan

 

Voit ottaa hyvin pieniä varovaisia askeleita, tai tehdä harppauksia eteenpäin. Pääasia, että liikut eteenpäin. Tietoisella päätöksellä on valtava voima alitajuntaamme. Uusi suunta alkaa muodostua heti, kun teet päätöksen muutoksesta. Voit huomata, että eteesi alkaa ilmestyä juuri oikeita ihmisiä ja ”sattumia”. Koko elämä, tai universumi, tukee päätöstäsi, jos se on sydämesi kutsu. Taloudellinen turva tulee kyllä perässä, kun teet asioita, jotka tuntuvat omilta ja hankit apua vaikeisiin asioihin. Muista, että sinulla on oikeus elää elämääsi ja tehdä työtä juuri sinulle omannäköisellä tavalla. Sinulla on oikeus nauttia elämästäsi kaikin tavoin, vaikka kaikki muut eivät nauttisikaan.

 

2. Hyväksy intensiiviset tunteet

 

Aina, kun ihminen päättää tehdä jotain jättisuurta elämässään, iskee sisäisen kriitikon vastalauseet. Lue aiemmasta blogistani sisäisen kriitikon taltuttamisohjeet. Saatat huomata olevasi yhtenä päivänä pakahtunut innostuksesta, toisena valtavan päättäväisyyden vallassa, kolmantena täynnä kauhua ja pelkoa kehon oireillessa jopa paniikkikohtauksilla. Hirveä syyllisyys työyhteisön, työnantajan ja kollegoiden pettämisestä voi viedä yöunet.

Mietit ehkä, pitäisikö sittenkin jäädä vanhaan työhön kärsimään, jotta muilla olisi helpompaa? No ei todellakaan, koska sinun kuuluu elää sinun elämääsi. Kaikki tunteet kuuluvat asiaan, ja ovat täysin luonnollinen reaktio isoon muutokseen. Ota jokainen tunne vastaan sen sijaan, että yrität työntää sitä pois. Pyydä tarvittaessa ystävän, valmentajan tai terapeutin apua tunnetyöskentelyyn.

Jottei samaa rataa pyörivät ajatukset ottaisi yliotetta ja lisäisi muutosahdistusta tarpeettomasti – anna itsellesi nyt aikaa, lepoa ja tilaa arjessasi. Keskity uuden luomisen keskellä kehon hyvinvointiin ja keholliseen läsnäoloon: nuku, syö laadukasta ravintoa, vietä aikaa luonnossa, liiku, treenaa, venyttele, sauno, hengitä, kosketa, venyttele, joogaa – tee mitä vain kehollista, mistä saat hyvänolonhormoneita.

 

3. Irrottaudu vanhasta ja tee irtipäästöä lempeästi

 

Olet kenties ollut pitkään samassa työpaikassa. Tai sitten vain hetken. Joka tapauksessa, mikään uusi ei voi kunnolla alkaa, ennenkö olet päästänyt irti vanhasta. Mieti rauhassa mitä kaikkea hyvää vanha työsi sinulle toi. Mitä opit sinä aikana? Ketä hyviä tyyppejä tapasit? Mistä koit iloa työpaikallasi? Mistä olet kiitollinen ja ylpeä tuossa kokemuksessa?

Joka urassa, joka työssä on jotain hyvää. Löydä se, kiitä ja kumarra – ja käänny määrätietoisen luottavaisesti kohti uutta seikkailua.

Luota, että sydämesi polulla jokainen asia tulee järjestymään.

 

4. Tee konkreettinen toimintasuunnitelma ja turvaa taloutesi muutoksessa

 

Muutosmyllerryksessä pää saattaa ”hajota” kaiken sekavuuteen. Kirjoita kaikki paperille tai koneelle, mitä päässä liikkuu. Mieti, mitä vaihtoehtoja sinulla on. Akuutisti voit tarvita sairasloman, jotta saat mietintäaikaa. Jotkut päätyvät ottamaan opintovapaan/aikuiskoulutustuen, jonka aikana käynnistävät yritystoiminnan intohimonsa ympärille.

Keskity asioihin, joihin voit itse vaikuttaa ja joista voit itse päättää.

Irtisanoutuminen selkeyttää työelämää paljon, ja erityisesti siinä tapauksessa taloustilanne on hyvä miettiä tarkkaan. Tee selkeä budjetti kuukausimenoistasi ja arvioi, millä rahoitat sen. Saatko jostain lainaa hetkeksi, jotta pääset alkuun? Ennen yrityksen perustamista voit hakea starttirahan, ja yrityksen perustamisen jälkeen erilaista rahoitusta. Rahoitusten hakemisessa auttaa yritykset, jotka ovat erikoistuneet rahoituskoukeroihin. Yleensä he hakevat sinulle rahoituksen ja ottavat provisionsa vasta saadusta rahoituksesta – ilman riskiä sinulle siis.

Kirjoita joka aamu ”aamusivut” eli käsin kirjoitettua tajunnanvirtaa muistikirjaasi. Se puhdistaa mielesi päivää varten. Kirjoittaminen toimii terapeuttisesti ja helpottaa ajatusten ja tunteiden selkeytymistä epävarmuuden välitilassa.

 

5. Hanki tietoa yrittäjäksi ryhtymisestä

 

Kuukausipalkkalaisena olet tottunut tietynlaiseen tuttuuteen ja kenties helppouteen. Nyt olet kaiken uuden edessä ja selvittelet monia asioita samaan aikaan. Ei ihme, että välillä ahdistaa tai kuormittaa. Selkeä asioiden listaaminen ja priorisointi auttavat kaaoksessa. Mikä on tärkeintä ja kiireellisintä? Mitkä ovat pikkujuttuja ja mitkä vievät enemmän aikaa tehdä?

Keitä yrittäjiä tunnet? Kysy heiltä apua käynnistämisvaiheeseen. Opi erilaisilta yrittäjäkursseilta, googlaa netistä, selvitä byrokratian koukerot. Ellet ryhdy kevytyrittäjäksi laskutuspalvelun kautta, tarvitset ainakin yrityksen perustamislomakkeen netissä, YEL-vakuutuksen, mahdollisesti nettisivut, vakuutukset, yritystilin pankkiin, liiketoimintasuunnitelman avustushakemuksiin ja omaan käyttöösi, kirjanpitäjän ja työvälineet. Yrittäjäksi ryhtymisestä on myös hyviä kirjoja olemassa, tässä yksi listaus.

 

6. Tunnista osaamisesi ja taklaa huijarisyndrooma

 

Saatat tietää, että osaat asiasi loistavasti. Olet ehkä saanut erinomaista palautetta vahvuuksistasi. Silti sisälläsi kalvaa epäluottamus omaa osaamista kohtaan nyt, kun sen on aika tulla valokeilaan yrittäjänä. Tämä luo ristiriitaa sisällesi, ja ehkä saatat kärsiä huijarisyndroomasta. Huijarisyndrooma on ilmiö, jossa kaikin tavoin pätevä ihminen kokee perusteetonta, mutta kokonaisvaltaisen ahdistavaa tunnetta omasta osaamattomuudesta. Psykologi ja psykoterapeutti Tiina Ekmanin kirja Huijarisyndrooma – Miksi en usko itseeni (vaikka olen oikeasti hyvä) saattaa kannattaa lukaista avun saamiseksi. Syitä epävarmuuteen voi olla monia. Kaikkeen on onneksi apua saatavilla, älä jää yksin. Oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistamiseen saat apua työelämän voimakirjastani Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi.

 

7. Kerää tukijoukkosi ja ota myynti haltuun

 

Liian moni meistä elää harhaluulossa, että pitäisi selvitä yksin. Että kaikilla muillakin on omat haasteensa, eivät ne ehdi minua auttamaan. Ja onhan se nyt vähän noloa tarvita apua, minähän olen se muiden auttaja! Mutta… ne muutkin ajattelevat samoin ja haluavat auttaa juuri sinua. Ympärilläsi on ihmisiä, jotka haluavat auttaa, jos vain käännyt heidän puoleensa.

Tapaa muita yrittäjiä, kysy heidän kokemuksiaan yrityksen perustamisen alkuvaiheista, hanki myyntiosaamista kirjoista, kursseilta, sparraajilta! Silloin kun itse perustin valmennusyritystäni, haastattelin ainakin viittä minun alallani menestynyttä yrittäjää ja kysyin miten he tekevät asioita. Opin valtavasti myynnistä ja sovelsin sitä omaan persoonaani. Myynti on yrittäjän tärkein osaaminen – koska ilman sitä ei ole asiakkaita.

Myynti on mielestäni asiakkaan aitoa auttamista, vuorovaikutustaitoja, aitoa kiinnostusta asiakkaan ongelmista ja omasta intohimostaan kertomista. On vaikeaa myydä jotain, mistä ei ole itse innostunut. Siksipä suosittelen kiteyttämään oman intohimon ja arvot mahdollisimman hyvin ennen yrittäjäksi ryhtymistä. Tähän apunasi on kirjani Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi.

Älä koskaan mene siihen harhaan, että olisit yksin.

Reagoimme kukin omalla tavallamme elämämme muutostilanteisiin. Kaikki tulee menemään hyvin. Johanna Kurkelan laulun sanoin: ”Ei panikoida, ei hätiköidä”. Tunteita tulee ja menee, anna kaikelle tilaa. Muista nauttia uuden luomisen matkasta, sehän on super innostavaa ja kutkuttavalla tavalla jännittävää luoda unelmatyötään itse!

 

Vertaisesi ja liittolaisesi omannäköisen työelämän luomisessa,
Riikka

Lue myös:

Uskotko sisäistä kriitikkoasi? – 3 keinoa, joilla saat armollisuutta arkeesi

Jäisinkö nykyiseen työhöni vai lähtisinkö hakemaan uutta? – 8 kysymystä, jotka auttavat eteenpäin

Millaista on omannäköinen elämä? Nämä 5 tapaa auttaa sen luomisessa

Nämä 8 asiaa auttavat elämäsi muutoksissa

Lue lisää omannäköisen työelämän luomisesta, inspiroidu videoista ja vinkeistä liittymällä kirjekaverikseni: www.riikkapajunen.fi.

Ps. Tuoreimmasta kirjastani Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi saat käytännön työkalut ja rohkaisun työelämän muutokseesi!