Vuosi 2021 päättyy – 5 näkökulmaa sen sulattelemiseen

Tämä vuosi on ollut meille kaikille poikkeuksellinen tavalla tai toisella. Valmentajana olen huomannut sen tuoneen valtavasti helpotusta toisille, kun taas toiset ovat kamppailleet jaksamisen ja selviytymisen äärirajoilla. Suren niitä, ketkä eivät jaksaneet. Olen tuntenut paljon empatiaa jokaista kohtaan, jolle tämä on ollut raskasta. Jokaiselle se on varmasti tuonut jotain uutta.

Nyt on aika hyvästellä vuosi 2021. Ehkä olisi hyvä tehdä vielä katsaus taaksepäin, ennenkö ottaa uuden vuoden 2022 vastaan. Pyrin katsomaan elämässä eteenpäin, ja samalla minusta on tärkeää myös sulatella mennyttä sopivasti. Menneestä saa paljon hyvää mukaansa, jos haluaa.

Ihmisenä kasvua on tarjolla jokaisessa tilanteessa, mitä elämä tarjoilee.

Vuoden vaihtuessa on hyvä pysähtyä, levätä, juhlia onnistumisia ja nauttia yhä uudelleen ihanista kokemuksista menneisyydessä. Jokaisen ponnistelun jälkeen olisi hyvä levätä yhtä intensiivisesti kuin on ponnistellutkin. Sallitaanhan itsellemme pieni pysähdys ennen uuden vuoden uusia kujeita.

Itselleni vuoden vaihtuminen on aina yksi vuoden suurimpia juttuja. Jotain jää taakse, jotain uutta on tulossa. Haluan paketoida mielessäni, mitä tämä vuosi on tuonut tullessaan niin itselleni kuin yritykselleni Montevistalle.

1. Huomaa konkreettiset muutokset vuoden 2021 aikana

 

Montevistassa on tapahtunut paljon. Olen pitänyt valmennuksia ja webinaareja, joissa pääteemoina on tänä vuonna ollut uusi suunta (työ)elämässä, uupumisesta hyvinvointiin meneminen, inhimillinen etäjohtaminen, tiimihengen luominen virtuaalisesti, stressinhallinta, etätyöläisen hyvinvointi, kommunikointi- ja kohtaamistaidot, inhimillinen irtisanomisvalmennus ja ura- ja työnhakuvalmennukset uuden uran etsijöille.

Olemme rakentaneet yhdessä ihanien asiakkaidemme kanssa tasapainoa arkeen poikkeustilanteen keskellä ja samalla parempaa työelämää.

Urakirjani Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi julkaistiin Otavan HidastaElämää-kirjaperheessä toukokuussa 2019. Siitä on otettu jo neljä painosta ja se on kivasti löytänyt paikkansa uramuutosta tekevien käsikirjaksi ja käytännön tueksi. Se on myös kätevä työkirja yksilövalmennuksissa.

Miten oma elämäni on muuttunut?

 

Tänä vuonna iloitsen, että moni asia ei ole muuttunut. Sama ihana hirsitalokoti Mathildedalin kylässä meren äärellä, missä todella viihdyn. Tyttöni kanssa olemme koko vuoden täällä asustelleet ja nauttineet ruukkikylän tunnelmasta ja pienestä kyläyhteisöstä. Arkemme on meidännäköistä, nautimme kyläsaunasta, avannosta, tankotanssista ja kansallispuiston reiteillä liikkumisesta. Siitä lisää toisessa blogissani.

Yksi tärkeä asia muuttui, sillä minulle tärkeä ihminen poistui elämästäni ja se toi paljon raskasta käsiteltävää. Globaali pandemia on myös vahvistanut oman intuition kuuntelua, vastustuskyvyn buustaamista ja haluani tukea ihmisiä pelkojen hallinnassa.

Tänä vuonna avasin omalla nimelläni uudet nettisivut: www.riikkapajunen.fi, aloitin verkkopohjaisen uramuutosryhmän luomisen, perustin Kutsu sun voimaa – hyvinvointiyhteisön yhdessä muusikko/taiteilija/luovuus- ja hyvinvointivalmentaja Miri Rantion kanssa ja pidimme kaksi Kutsu sun voimaa -hyvinvointiretriittiä Kemiönsaaren upeassa miljöössä. Miri tuli mukaan myös Montevistan yritysvalmentajatiimiin tehden workshoppeja luovuuden vapauttamiseksi.

Ensi vuonna 2022 aloitan kauan haaveilemani uramuutosryhmät verkossa, jatkan työelämävalmennuksia johdolle ja tiimeille, jatkan yksilöllisiä uravalmennuksia, laajennamme Kutsu sun voimaa – yhteisöämme järjestäen lisää retriittejä ja tapahtumia livemusiikin kera. Tavoitteenani on julkaista myös uusi kirja ensi vuonna verkkopohjaisten ryhmien lisäksi.

Verkostomme on kasvanut ja tervetuloa edelleen uudet

 

Montevistan verkosto on jälleen kasvanut: tervetuloa edelleen kaikki halukkaat LinkedIn-verkostooni! somessa on julkaistu paljon: Instagram-tili on aktiivinen rennompi kanava kaikille, jotka haluavat seurata valmentajan arkea, välillä privaattielämää ja oivalluksia. YouTubessa jaan ilmaisia valmennusvideoita (tulevaisuudessa varmasti enemmänkin), Facebook-yhteisössämme jaan vinkkejä paremman työelämän rakentamiseen.

Mitä konkreettisia muutoksia sinun elämässäsi tapahtui vuoden 2021 aikana?

Oman älypuhelimen (?) kuvavirtaa tutkimalla voi saada käsityksen, mitä kaikkea yhden vuoden aikana ehtii tapahtua…!

 

2. Listaa vuoden 2021 kohokohdat

 

Paljon hyvää ja huikeaa on myös tapahtunut tänä vuonna. Ihminen unohtaa helposti, jos ei keskity hyviin asioihin. Hyvien hetkien kirjaaminen ylös auttaa myös keskittämään huomion hyvään. Huonompana päivänä voi olla mukavaa katsoa, mitä ihanaa on tapahtunut.

Unelmatyössäni kohokohtiani on ollut aivan ehdottoman kirkkaasti jokainen hetki, jonka olen saanut olla valmennettavien kanssa valmennustilanteissa, tänä vuonna virtuaalisesti. Hetket, kun yhdessä on oivallettu, opittu ja kasvettu kohti parempaa johtamista, omannäköistä uutta työelämää tai löydetty keinoja arjen hyvinvointiin. On ollut ilo tehdä kuukausikirjettä kirjekavereilleni.

Toivon näkeväni jokaisen onnellisena elämässään, joka on oman näköistä ja itselleen rehellistä.

Henkilökohtaisesti kohokohtiani tänä vuonna olivat käsittämättömän hienot hetket lautailureissuilla Lapissa ja Himoksella, viikonloput mökillä paljussa tähtitaivaan alla, itsensä haastaminen tankotanssijana, Natural High Healing-hyvinvointifestivaalit Uudessakaupungissa kesällä, kesäretket Hankoon ja lähialueille, kohtaamiset rakkaiden ystävieni kanssa, voimauttavan valokuvan tuokiot, kurssit samanhenkisten ihmisten kanssa, uuden sielunystävän ja työkaverin ilmestyminen elämääni, livemusiikkikonsertit ja ihan tavalliset illat omassa kotona takkatulen äärellä. Parhaita rentoutuskeinojani on ollut sauna, avanto, kylpyamme, piikkimatto ja Neurosonic-rentoutuspatja, josta kerron mieluusti lisää, jos kiinnostaa.

Mitkä ovat olleet sinun kohokohtasi vuonna 2021?

3. Vahvista kiitollisuuden tunnettasi

 

Kiitollinen ihminen on onnellinen. Mitä useammin ja enemmän muistaa ja muistelee asioita, joista on kiitollinen, sitä onnellisemmalta oma olo tuntuu. Näin sanovat myös monet positiivisen psykologian tutkimukset.

Montevistan vuodessa olen kiitollinen sinulle, että olet meidän matkassa ja luet tätä. Olen kiitollinen jokaiselle meidän juttuja lukeneelle, meidän valmennuksissa käyneille ja meiltä valmennuksia tilanneille työnantajille.

Olen kiitollinen myös siitä, että olemme päässeet vahvan intohimon ja sydämellä tekemisen ansiosta jo 12 vuoden ikään yrityksenä ja joka vuosi olemme saaneet valmentaa paljon ihmisiä – yhä haastavimmissa tilanteissa. Olen kiitollinen jokaiselle, joka on antanut meille palautetta, koska se on ilostuttanut ja samalla auttanut meitä kehittymään. Tiedän jo nyt, että uusi vuosi tuo tullessaan jotain aivan uutta.

Mistä kaikesta sinä olet eniten kiitollinen vuoden 2021 aikana?

 

4. Ota opit yllätyksistä

 

Elämä tuo meille väistämättä ja aivan varmasti ihania ja ei-ihania yllätyksiä. Globaali pandemia lieveilmiöineen on voinut yllättää monia monilla tavoilla.

Olen myös yllättynyt, miten helposti isotkin unelmat voivat toteutua, kun uskaltaa hypätä tuntemattomaan.

Tärkeintä on olla rehellinen itselleen, kuunnella omaa syvintä totuuttaan ja elää aidosti omaa itseään, mennä omaa polkuaan ja toimia joka tilanteessa oman totuutensa mukaan.

Mitä olet oppinut ikävistä asioista, yllätyksistä ja vastoinkäymisistä vuoden 2021 aikana?

 

5. Kirjoita kiitoskirje itselle (tai läheisellesi)

 

Jokainen kaipaa lisää palautetta, kuulluksi ja nähdyksi tulemista. Se on inhimillistä. Paras ja tehokkain tapa saada sitä on antaa sitä itselleen! (Lopulta harva läheisesi varmasti kirjoittelee sinulle tällaisia, eli kannattaa tehdä itse)

Kirjoita kirje, jossa summaat itsellesi vapaana kulunutta vuotta.

Mistä haluat kiittää itseäsi (tai läheistäsi)?

Mikä jäi päällimmäisenä mieleen?

Mistä olet helpottunut?

Mitä opit?

Mitä ihanaa koit?

Keitä uusia ihmisiä tapasit?

Kenen kanssa olit eniten tekemisissä?

Mitkä olivat vuoden suurimmat onnistumiset ja aikaansaannokset?

Mitä unelmia toteutit?

Millä mielellä lähdet uuteen vuoteen?

 

Kiitos, kun olet verkostossani. Jatketaan ensi vuonna, yhdessä. Tavataan somessa ja livenä!

Lue lisää omannäköisen työelämän luomisesta, inspiroidu videoista ja vinkeistä liittymällä kirjekaverikseni: www.riikkapajunen.fi. Saat heti lahjaksi videoni 5 askelta omannäköiseen työelämään.

* Ota seurantaan myös FacebookInstagram & YouTube ja saa vinkkejä (työ)arkeesi ja sen parantamiseen! Tervetuloa LinkedIn-verkostooni, odotan kutsuasi!

Kiitollisin ajatuksin,

Riikka Pajunen